Kære %%SUBSCRIBER_NAME%%

Alle ved da, hvad teambuilding er!

Kommunikation er en sjov størrelse. Vi bruger ord og vendinger overfor hinanden og er på forhånd overbeviste om, at vi har den samme opfattelse af ordene. Vi gør os derfor ikke den ulejlighed at spørge den anden: "Hør sig mig, hvad forstår du egentlig ved xxx?". Strategiske værdier i en virksomhed eller forening er et meget relevant eksempel, for ud over selve forståelsen af en værdi, ligger der mange handlinger bag, som altså også udspringer sig af grundlæggende forskellige opfattelser. 

Det, som nogle måske opfatter som værende ligegyldigt, får en direkte konsekvens i dagligdagen, når måden, vi opfører os på, afspejler det, vi tror på.

De største konflikter mellem mennesker opstår ofte, hvor selvsamme mennesker fra starten var positive overfor hinanden, fordi de mente, at de stod for de samme ting. Den skuffelse og de frustrationer, det efterfølgende kan give, når det går op for dem, at den anden part har en helt anden opfattelse af tingene, kan give så dybe kløfter at al samarbejde ophører.

Når jeg står overfor grupper, hvad enten det er som underviser, foredragsholder eller facilitator, bruger jeg meget tit tid på at forklare, hvad jeg opfatter bag et værdiord og/eller jeg spørger gruppen selv, så det bliver synligt for alle.

Åh, her var også lige en ting: ved du, hvad forskellen er på at undervise og facilitere?

Hvor tit gør vi os selv den ulejlighed lige at tjekke et ord for at læse defenitionen? Innovation, det ved alle da også hvad er, ikke? Nej, du er ikke "dum", hvis du ikke lige kan svare på stående fod. Du er nok bare faldet i den samme vane, som langt hovedparten af os gør: at følge strømmen. Når alle bruger det samme ord hele tiden og ser ud til at vide, hvad det er, så bliver vi trygge ved ordet og hæfter os ikke særligt ved defenitionen. Vi tror, vi ved.

Jeg blev interviewet i forbindelse med en artikel til Finduddannelse, hvor jeg skulle beskrive, hvad jeg forstod ved teambuilding. For mig er det en proces, men for mange andre er det måske mere en slags "event", fordi man også bruger ordet til at beskrive selve oplevelsesturen - uden at henvise til formålet hermed - fordi man forventer, at alle er klar over det.

Du kan læse artiklen ved at følge linket nedest på siden.

Andre ord bruger vi til at beskrive os selv, fordi alle andre også gør det. "Jeg er stresset" - så ved vi jo alle, at den anden har travlt. Men hvor meget, og hvor længe har det stået på? Er det blevet en kronisk tilstand, som har givet den anden en følelse af magtesløshed, store frustrationer og en følelse af ikke at kunne slå til?

"Jeg er engageret/resultatorienteret/arbejdsom..." du kan sikkert selv føre mange flere ord til listen. Alt sammen jo ment som ord, der skal beskrive nogle positive sider af os - men hvad forstår modtageren? På hvilken måde kommer det til udtryk gennem dine handlinger?

Tanker er heldigvis frie!

Tid er en mangelvare for mange af os. Vi prioriterer vores valg og vores handlinger - og det kan føre til en opfattelse af, at vi også skal prioritere vores tanker.Tyg lige på den! Hvor ofte skyder du en tanke til siden - fordi du ikke synes, du har tid? Hvor ofte nedgør du din egen kreativitet, idéer, morskab og glæde?

Nu er det heldigvis sommer! Så kan vi tænke frit og holde fri - og ikke tænke på arbejde og pligter. Næh, de tanker skyder vi tilside......hvorfor egentlig? Har du tænkt over det? Hvis det, du laver i din dagligdag, er så stor en pestilens for dig, at du ikke engang kan holde ud at tænke på det, er det måske på tide at tage nogle nye, bevidste valg.

  • Hvorfor ikke bruge sommeren til at tænke: hvad vil jeg gerne bruge mit liv på?
  • Hvordan vil jeg gerne bruge mig selv og blive brugt af andre?
  • Hvad er vigtigt for mig?

For livet er jo dejligt - og du bestemmer.

Glædelig sommer til alle.

Mange hilsner

Laila Christensen

Erhvervscoach & Ledelseskonsulent, direktør og forfatter, Rotary International Institut (RLI) træner, freelance ledelseskonsulent hos AS3, professionel bestyrelsesformand og præsident i Rotary med mere - dog først og fremmest: livsnyder og menneskenørd.

http://www.finduddannelse.dk/artikler/interviews/Teambuilding_for_ledere__d8694.html

 

Har du noget på hjertet, du vil dele med mig? Så skriv til mig. Du kan svare direkte via dette nyhedsbrev.

Du kan altid framelde dig dette nyhedsbrev ved at klikke ind på www.coachvision.dk, ligesom du er velkommen til at spørge andre, om de vil modtage det.

Pist! Send dette nyhedsbrev videre, hvis du synes, nogen du kender, ville have glæde af det :-).

 

Coach Vision